Monday, October 31, 2011

pernah terfikir tak??


salam...

tadi ada terbaca satu artikel kat fB...pasal benda ni...

x terfikir pon...tapi bila dah terbaca...terlintas nk share ngan kawan2 semua...

kadang2 kita x sensitif...( sama la dengan aku....)

takut!!...bila berlaku "pencabulan" secara maya @ perkosaan visual

iskkk....x bleh bayang bila tiba2...ada gmbar kita kat youtube ke...gmbar kat fitting room...tgh syok try baju...tapi kita x tau ada mata yg 'gatal"...

so...kat sini aku nk share info yg aku dapat dr fB/jomdakwah...

bagaimana kita dapat menentukan dengan pasti apakah cermin tersebut adalah cermin biasa atau cermin 2 arah?

Kalau di bilik polis, iaitu di ruang soal siasat, sudah dapat dipastikan cerminnya 2 arah tapi untuk di Public Area boleh buat macam nie :

LAKUKANLAH TEST SEDERHANA (TEST KUKU JARI)

Letakkan hujung kuku anda di atas permukaan cermin. Jika ada jarak (gap) antara kuku anda dan bayangan kuku anda di cermin, dapat dikatakan bahwa cermin itu adalah cermin biasa (selamat).

Tetapi!!!... jika kuku anda terus menyentuh bayangan kuku anda di cermin, hati-hatilah, kerana benda itu adalah cermin 2 arah ! Kerana itu ingatlah selalu, setiap kali anda melihat cermin di tempat-tempat umum seperti disebutkan di atas, lakukanlah "TEST KUKU JARI". Tidak perlu membayar. Mudah dilakukan.

.

JADI...HATI2 LAH YE...

Tq sudi baca;)




4 comments:

apodahjadi said...

uishhh pencabulan secara tak sedar OMG

rutikeben said...

bahaya nih...

roha said...

info bagus

Mario said...

kena hati2...