Tuesday, June 21, 2011

air soya...




View Image



dulu...aku alergik sungguh dgn bau soya...sapa mnum soya..mmg aku lari jauh2...

memandangkan daripada bacaan aku ke blog2 ibu2 yg bF...smua mengesyorkan minum soya...aku gagahi diriku utk meminum minuman yg sama skali bukan kegemaran aku...rasanye?...mula2 memang gagal utk aku menghabiskan 1 kotak kecik tu...punye la seksa...huuu...

so...aku perlu motivati utk terus minum soya...

skrg?...masih memerlukan motivasi yang tinggi...sbb masih pening2 lalat menghabiskan segelas air soya..huhh....

Atasi masalah kekurangan susu badan

Bagi kaum ibu yang sedang menyusukan bayinya. Mungkin sesetengah daripada kita mengalami masalah kekurangan susu badan. Untuk mengatasi masalah tersebut, ibu-ibu bolehlah amalkan meminum susu dan air soya. Di samping itu anda boleh juga mengamalkan cara ini. Ambil 100 gram biji kacang yang telah dibuang kulitnya dan ayam kampung. Masakkan dan tambahkan sedikit garam dan bolehlah dimakan bersama-sama nasi ataupun begitu sahaja.


Sambung Baca: http://anizyn.blogspot.com/2008/01/1001-khasiat-kacang.html#ixzz1PsY5qHnP

• Makanan seimbang yang sangat baik dan lebih murah daripada daging, susu atau telur.
• Mengandungi 50% protein bagi setiap 100 gram kacang soya, merupa 2 kali lebih daripada kacang tanah, 11 kali lebih daripada susu ada 3 kali lebih daripada telur.
•Kaya dengan bahan mineral seperti kalsium, sodium,manganese, magnesium, iron dan fosforus.
•Kaya dengan vitamin A, B, C , D serta lesitin.
•Boleh dijadikan bahan pengganti susu bagi bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu.
•Protien soya boleh mengurangakn risiko penyakit kanser dan jantung.
•Mudah dicerna dan mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekal tenaga.
•Sangat baik sebagai bahan bagi hidangan vegetarian.
•Mempunyai kadar lemak yang rendah dan kaya dengan protein, sesuai untuk pesakit jantung dan kencing manis.

Info dari YPNet

Berikut merupakan cara-cara membuat air soya tanpa beli dari kedai..

Bahan-Bahan:
500 gm kacang soya
Sedikit garam Gula secukup rasa
Beberapa helai daun pandan
Cara:
1. Rendamkan kacang soya sebanyak 500gm dalam air selama 24 jam.
2. Basuh kacang soya dan toskan
3. Kisar kacang soya bersama air dalam mesin pengisar (ukurannya ialah secawan kacang soya bersamaan dua cawan air)
4. Tapis kacang soya yang telah dikisar dengan kain sebelum dimasukkan kedalam periuk (ini untuk mengelakkan air soya berkeladak)
5. Proses mengisar boleh diulangi mengikut kepekatan air soya yang diingini.
6. Seterusnya masak air soya itu dengan api yang kecil (air soya hendaklah sentiasa dikacau)
7. Masukkan beberapa helai daun pandan
8. Masukkan secubit garam
9. Masukkan gula secukup rasa
10. Minumlah sepuas-puasnya

Resipi dari Mesra.net


No comments: